Wednesday, September 21, 2011

Busy...sakit...dan kematian

Really miss my blog.fuhh...fuhh sambil sapu sawang2 yang dah melekat ;P
Lamanya xmenjenguk blog sendiri apatah lagi blog kengkawan lain (kalo adapun..sempat curi-curi masa tengok/baca guna hp jer.Itupun hanya blog tertentu)Macam manalah nak jadi blogger tegar nih?Banyak cerita untuk dikongsi sepanjang proses 'bertapa'.Mungkin saya akan update sedikit demi sedikit sebagai kenangan walaupun ceritanya dah basi ;) Seperti biasa...alasan berdiam diri mesti nak cakap BUSY!(confirm ramai yang akan geleng kepala punya)Huh, orang lain pun busy gak kan?Kesibukan kerja memang tak akan pernah habis kalau diikutkan sangat.Tapi serius start dari Ramadhan membawa sehingga ke minggu lepas memang saya terlalu amat busy.Keluar rumah seawal jam 6.20 pagi, adakala sampai rumah jam 9.30++malam.Bayangkan kepenatannya.Ini semua gara-gara kerana menjadi 'orang kuat' sempena Hari Inovasi Jabatan.Dah habis pun majlisnya 15hb lepas, barulah boleh bernafas lega.Selagi xsettle majlis...selagi tu rasa diri ini sentiasa dihambat masa.Terkejar-kejar rasanya.Semua benda nak dibuat, nak dicapai, nak ditengok dan macam-macam lagilah ;p Itu baru masuk bab kerja pejabat, belum lagi kerja-kerja rumah yang memang wajib perlu dilaksanakan setiap hari. (Time ni baru terpikir alangkah bestnya kalau ada bibik kat umah.*wink...wink..wink* berangan saja okeh)
Bercerita bab aisya.....anak kecil itu agak tidak sihat kebelakangan ini.Batuk-batuk dan muntah-muntah yang berterusan.(nanti saya update apa kata paeds tentang masalah muntahnya itu di entry lain)Bermula dari awal raya, dia kerap muntah xkiralah sama ada apabila makan atau menyusu namun dia masih nampak aktif sehinggalah Jumaat lepas (cuti Hari Malaysia), ketika itu kami ke Kelang.Sepanjang perjalanan kami balik dari Kelang ke Putrajaya dia muntah berterusan.Keadaan sangat membimbangkan kerana bibirnya juga berubah menjadi biru dan nafasnya sangat tidak lancar.Suhu badan pun panas.Babah terus melencong terus ke Pusat Rawatan Pakar An-Nur.Kami diberi keutamaan untuk masuk ke bilik doktor.Ketika itu dia dah longlai (ntahkan penat kerana asyik muntah atau nak tidur).Setelah diperiksa dan sebagainya...suhu badannya naik ke 38.5c (demam), ubat bontot dimasukkan sebanyak 2 biji dan aisya di'rehatkan' di bilik pemerhatian sementara di Pusat Rawatan itu.Dia asyik merengek dan xmahu baring di katil yang disediakan melainkan atas lengan saya.Alhamdulillah..dalam setengah jam kemudian, keadaannya bertambah baik dari sebelumnya dan setelah diperiksa sekali lagi, kami dibenarkan pulang MELAINKAN sekiranya jadi lagi seperti tadi, kami perlu terus ke Bahagian Emergency.Sabtu dan Ahad kami dikuarantinkan dari keluar berjalan.Hanya duduk berehat dan bermalasan di rumah.Lagipun keadaan aisya nampak lemah.
Petang Ahad (18 Sept)- kami diuji pula dengan berita perkhabaran kematian salah seorang pakcik saudara saya kerana penyakit ‘Aspiration Pnemonia’(yang tertulis di dalam surat kematiannya).Petang itu juga kami berangkat pulang ke kg di Kuala Terengganu membawa bersama tok abah dan nenek.Segala macam ubatan aisya saya bawa sebagai persediaan sepanjang perjalanan yang jauh itu.Alhamdulillah…keadaannya baik-baik sahaja, tidur sepanjang perjalanan.Mabuk ubat barangkali.(buat masa ini aisya perlu makan 7 jenis ubat 2x sehari) Dan semalam keadaannya nampak semakin pulih.Alhamdulillah ;)
Kurus kan dia sekarang?

6 comments:

mama akid said...

memang musim demam agaknya..akid pun batuk muntah2...sian tgk dia...bdn pun susut dah...sian jgk tgk aisya...moga cepat sembuh yer sayang...

iDa DgN aNaKnYa aLoNG said...

ala ciannyer aisya..pucat jer muka..semoga cepat sembuh yer dik..kena kuat semangat tau..

zura_habib said...

takziah ayu...

habib pun berair hidung tp nsb x melarat...

Kerikil Kehidupan said...

samalah dgn kak nani...kelam kabut jadinya....moga Aisya cepat sembuh...Iman pun sama turun 1 kg...

Azma said...

kesian aisya..mmg nmpk susut badan dia..acik doakan aisya cpt sembuh ye..

umi aiz said...

takziah kak, and moga aisya cepat sembuh..aiz pun demam + selsema n batuk.. muntah2 pun mcm tu jgk... memang musim rasanye