Wednesday, October 5, 2011

Kawan ketawa senang di cari...kawan menangis??

Tengok tajuk cam gempak jer kan?hahaha..tapi itulah kenyataannya.
Apa-apapun saya just nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih atas perhatian dan sokongan yang diberikan oleh kawan-kawan semua.Serius....xsangka + sedih + terharu + happy sangat sebab saya ada raaaaaa....mai kawan yang sentiasa ada xkira semasa susah dan senang.Kata-kata semangat dan sokongan dari kalian semua sedikit sebanyak menjadi penguat dalam diri saya.
Oh ya..berkaitan entry sebelum ni, saya terima banyak msg/email yang memberi sokongan dan juga beberapa nasihat.Seperti kenyataan dalam entry tersebut 'saya menulis untuk berkongsi dan juga sebagai kenangan masa depan' jauh sekali untuk meraih simpati.Terima kasih.Insyaallah, rasanya tiada apa yang membimbangkan tentangnya (berdasarkan beberapa kenyataan dari yang berpengalaman dalam bidang perubatan dan juga research yang saya buat sendiri).Semalam saya dah pun ke Klinik Pembedahan, Hospital Putrajaya namun saya perlu membuat temujanji berikutnya.Terima kasih atas doa yang dikirimkan ;)
Saya sayang korang semua.
'A friends is someone who knows
the song in your heart
and can sing it
back to you when
you have forgotten the words'.

Monday, October 3, 2011

~DIA lebih tahu~

Mulanya mahu dirahsiakan sahaja kisah ini.Namun saya risau + sedikit takut.Mungkin meluahkan pada blog sedikit sebanyak boleh meredakan jiwa kacau ini selain dijadikan rujukan atau kenangan di masa hadapan.Mungkin juga kengkawan yang pernah mengalami atau mempunyai info tentangnya (terutamanya yang pakar dalam bidang perubatan), dapat berkongsi dengan saya ye.
Sebenarnya, saya dah sedar dari sebelum Ramadhan lagi kewujudannya.Suatu hari, semasa mandi saya terasa seperti ada ketulan di breast.xbesar mana tapi ianya berbonjol dan ianya bergerak-gerak bila ditekan.Saya risau namun hanya berdiam.Sesekali saya search tentangnya di internet namun saya masih tidak pasti apakah ia.Oh ya..beberapa hari sebelum puasa, saya ada ke LPPKN membuat pemeriksaan namun menurut mereka tiada apa-apa.Saya disuruh membuat SADARI (pemeriksaan payudara sendiri) iaitu selepas 10 hari period.Keadaan berlarutan sehingga di pertengahan Ramadhan, apabila saya kerap terasa breast seperti berdenyut-denyut.Waktu itulah saya ceritakan pada babah tentangnya, juga pada cik til, seorang dua yang rapat dan pada tok abah.Mereka beria-ia menyuruh saya ke klinik tapi ketika itu keghairahan sambutan hari raya sedang berlangsung dan saya takut.huhuhu..saya berjanji yang saya akan ke klinik selepas hari raya.Demi janji dan penjelasan lanjut tentangnya, saya ke klinik 4 hari lepas (lama kan saya bina kekuatan nak berhadapan dengan doktor?saya sendiri takut g spital sbnrnya.huhuhu)Setelah menjalani scan breast, disoal macam2 pertanyaan....saya diberitahu kemungkinan saya mempunyai 'fibroadenoma' bukan seketul malah ada 3 ketulan di breast kanan.Saya terima referrel letter untuk ke surgeon.Setiap hari saya search tentang penyakit ini.Harapnya tiada yang membimbangkan sangat.Doakan untuk saya ye kawan2.
Result scan saya
Sejarah keluarga saya memang ada penyakit barah.Mak kandung dan nenek saya juga meninggal disebabkan penyakit tersebut-barah perut.

Friday, September 30, 2011

'Cik til nak keje lain'

'Adik ingat nak cari kerjalah'.Itulah ayat cik til pada saya beberapa hari lepas.Terkejut??tak jugak (namun tergamam gak ar sekejap).Saya tak marah jauh sekali untuk berjauh hati.Malah sekarang, saya yang sibuk mencarikannya pekerjaan yang sesuai dengan kelayakkan dan kebolehannya.Dulu, saya berjanji padanya..merayu memohon agar dia tolong saya menjagakan aisya sehingga aisya sihat.Sekarang setelah aisya semakin sihat dan aktif, dia mula memikirkan kerjaya yang lebih baik.Mungkin juga bosan barangkali setiap hari menjalani rutin yang sama di rumah.Berkawan hanya dengan anak-anak kecil.Biarlah, lagipun dia masih muda.Banyak lagi pengalaman dan ilmu yang perlu dia kutip.Kadang-kadang kesian juga padanya.Sebenarnya saya patut sudah bersedia dari awal lagi.2 tahun cik til sanggup berkorban (berhenti kerja) untuk menjaga aisya..kerna saya lebih percayakannya daripada menghantar aisya ke rumah pengasuh.2 tahun cik til bersama kami di rumah itu.2 tahun juga banyak jasanya pada aisya.Sangat banyak dan tidak mungkin dapat dibalas dengan wang ringgit yang kami bayar padanya setiap bulan.Lepas ni...xtaulah bagaimana pula situasinya setelah cik til benar-benar tiada di situ lagi.Bukan sekarang, mungkin sehingga hujung tahun ini.Tentang aisya..mungkin saya perlu menghantarnya ke sekolah/taska/nurseri?bermakna saya perlu mencari sekolah yang terdekat dengan office yang juga mahu menerima anak istimewa ini.Atau ke rumah pengasuh?saya perlu pastikan yang dia betul-betul seorang yang penyayang dan bertanggungjawab, juga sanggup melayan segala karenah aisya yang bermacam ragam sekarang.Melihat dan mendengar pelbagai cerita berkenaan pengasuh sekarang benar-benar menakutkan saya.Atau mengupah bibik di rumah?rasanya xmahu privasi kami terganggu dengan hadirnya orang luar (yang tidak kami kenal hati budinya) bersama kami lebih-lebih lagi pada waktu cuti.Mesti susah kan?kemana-mana perlu membawa mereka sekali.Atau jalan paling selamat hantar saja ke rumah tok abah?Tapi kasihan pula, nenek sekarang dalam keadaan uzur (selalu sahaja tidak sihat), aisya pulak dah banyak ragamnya.Itu tidak pula termasuk peel sikakak tapi saya yakin tok abah pasti tidak akan membantah.Hurmm.. kami masih lagi belum menemui jalannya.Biar sahaja masa menentukan.(dah hujung-hujung nanti, pasni ada penyelesaiannya-malas nak serabut-serabut pikir.huhuhu)Apa pandangan kalian???
2 beradik yang semakin bijak dan banyak ragamnya
Pasni...sapa lak yang nak memanjakan kamu berdua nih??
* Yang paling merisaukan adalah si aisya tuh.Dapat ke dia menyesuaikan diri dengan orang lain?2 tahun setengah umurnya, dia xpernah tinggal dengan orang lain selain saya ibunya dan cik til.Alangkan saya tinggalkan dia sekejap jer tanpa cik til kat rumah tok abah g kedai dia boleh menangis sampai muntah-muntah dan kejang-kejang kaki.Inikan pula seharian di rumah oarng yang langsung dia xpernah kenal.Aduhaiii..

Thursday, September 22, 2011

Pabila dikelilingi dengan nilai kasih sayang

video
Lihatlah telatahnya....tersenyum saya sendirian melihat telatahnya mendodoikan anak patung kesayangannya itu.So sweet.Lagaknya persis seorang ibu yang sedang mendodoikan anak kecil.Alhamdulillah, walaupun masih kecil namun dalam dirinya sudah wujud nilai kasih sayang.Itulah yang saya ingin terapkan untuk kedua-dua anak saya.Saling menyayangi tak kira tua, muda.Nampaknya apa yang saya ajarkan dan praktikkan pada mereka selama ini telahpun menunjukkan hasil.Apakah itu petanda yang ibu dah xperlu risau untuk memberinya adik??hahaha...*sila tutup mulut*
Muah..muah..muah untuk aisya comel ibu nih.

Wednesday, September 21, 2011

Kisah sehari di hospital

video
13 September 2011 - Satu hari kami di hospital memenuhi tuntutan temujanji demi temujanji yang telah diaturkan untuk aisya.Untuk tarikh ini ada 4 temujanji yang perlu dipenuhi iaitu temujanji pakar kanak-kanak, temujanji terapi carakerja (Occt), temujanji speech teraphy dan yang terakhir temujanji dengan pakar audio (ENT).Membaca setiap satu temujanji ini di buku kuning temujanjinya yang pastinya dibuat di hospital (sudah sangat maklum keadaan tempatnya) pasti ada yang mengeluh.Penat?Pada saya anak kecil saya yang kuat ini tidak pernah mengeluh, jauh sekali untuk mengadu letih atau bosan kerana semua itu adalah rutinnya setiap bulan malah ada juga yang dibuat 2 kali sebulan.'Alah bisa tegal biasa' kata orang ;) Itulah semangat yang saya kagum ada padanya sejak dari dia kecil lagi.Seorang pejuang kecil yang tak pernah putus asa.
Untuk temujanji kali ini ulasan yang kami terima dari pakar kanak-kanak (Mrs. Raja) adalah:
a)    Pertumbuhan perkembangan fizikal aisya memuaskan - semuanya meningkat (berat naik sikit dari 3 bulan lepas iaitu 8.1kg (2 tahun 1/2), ukuran lilit kepala 45cm dan tinggi 79.5cm) Seperti biasa, doktor masih menekankan berkenaan berat badan.
b)    Apabila diutarakan tentang masalah aisya yang sering muntah selepas makan/minum, pakar mengatakan kemungkinan besar adalah kerana tekaknya tidak boleh menerima makanan/geli dan saya disarankan 'memaksa' anak saya makan sedikit demi sedikit dengan memberi makanan yang berkalori tinggi seperti cheese, french fries, ayam goreng dan sebagainya.
c)   Berkenaan dengan gigi aisya yang lambat/xkeluar2 dah selepas 11 batang yang sudah ada tuh, pakar mengatakan tidak perlu risau.
d)    Murmur/desiran di jantung yang masih berbunyi kuat.Pakar hanya bertanyakan bila temujanji berikutnya di IJN dan merekod sesuatu di skrin komputer.
Beberapa soalan ditanyakan kepada saya tentang aisya.Dah pandai apa?Selalunya kat rumah dia diam je ker?Dia kawan ngan sapa kat rumah?Minum susu apa?Keseluruhan adalah memuaskan.Aisya nampak aktif dan sihat katanya ;) Alhamdulillah.Epilim perlu diteruskan.Begitu juga multivitamin dan beberapa ubat lainnya.
Untuk Terapi carakerja, kami disambut oleh 2 pelatih lelaki yang sangat mesra.aisya dibuai di atas gegelung buaian (untuk melihat tahap keseimbangannya-teroleng-oleng dia cuba menahan badan daripada jatuh), duduk atas bola besar, melompat atas trampolin (aisya masih xpandai lagi nak melompat betul-betul, just goyang bontot jer), membuat balingan (tangan kanan xkuat), bermain dengan beberapa alat permainan bewarna bagi meningkatkan tahap penggunaan mata dan tangan, masuk kolam bola (masih lagi menangis ketakutan), diberi beberapa arahan mudah dan bebearapa latihan lain.Keseluruhannya juga dikatakan agak memuaskan walaupun masih delay.
Bagi speech teraphy pula, xbanyak perubahan yang dikesan pada aisya.Aisya berada pada tahap lingkungan bayi 6 bulan -babling.Masih lagi saya di ajar beberapa teknik braingym untuk dipraktikkan pada aisya.Dan masalah badannya yang nampak 'lembik/lesu' di tegur oleh terapist.Menurutnya aisya nampak 'slow motion' dalam ertikata lain lemah jer perlakuannya.Pada saya mungkin sebab penat seharian di hospital.
Dan temujanji terakhir jam 3.30 petang pada hari itu adalah berjumpa dengan pakar audiologi.Alat bantu dengar aisya diperiksa.Mould mungkin perlu ditukar baru sebab dah longgar.Yang lainnya berada dalam keadaan baik.Audiologi masih bertanyakan pada saya tentang 'kemungkinan untuk melakukan koklear implan' namun tiada jawapan yang dapat saya berikan untuk itu.Menurutnya aisya perlu menjalani satu ujian pendengaran pada bulan 12 nanti.Diharapkan segalanya bakal berjalan dengan baik dan segala urusan dipermudahkan olehNYA.

Busy...sakit...dan kematian

Really miss my blog.fuhh...fuhh sambil sapu sawang2 yang dah melekat ;P
Lamanya xmenjenguk blog sendiri apatah lagi blog kengkawan lain (kalo adapun..sempat curi-curi masa tengok/baca guna hp jer.Itupun hanya blog tertentu)Macam manalah nak jadi blogger tegar nih?Banyak cerita untuk dikongsi sepanjang proses 'bertapa'.Mungkin saya akan update sedikit demi sedikit sebagai kenangan walaupun ceritanya dah basi ;) Seperti biasa...alasan berdiam diri mesti nak cakap BUSY!(confirm ramai yang akan geleng kepala punya)Huh, orang lain pun busy gak kan?Kesibukan kerja memang tak akan pernah habis kalau diikutkan sangat.Tapi serius start dari Ramadhan membawa sehingga ke minggu lepas memang saya terlalu amat busy.Keluar rumah seawal jam 6.20 pagi, adakala sampai rumah jam 9.30++malam.Bayangkan kepenatannya.Ini semua gara-gara kerana menjadi 'orang kuat' sempena Hari Inovasi Jabatan.Dah habis pun majlisnya 15hb lepas, barulah boleh bernafas lega.Selagi xsettle majlis...selagi tu rasa diri ini sentiasa dihambat masa.Terkejar-kejar rasanya.Semua benda nak dibuat, nak dicapai, nak ditengok dan macam-macam lagilah ;p Itu baru masuk bab kerja pejabat, belum lagi kerja-kerja rumah yang memang wajib perlu dilaksanakan setiap hari. (Time ni baru terpikir alangkah bestnya kalau ada bibik kat umah.*wink...wink..wink* berangan saja okeh)
Bercerita bab aisya.....anak kecil itu agak tidak sihat kebelakangan ini.Batuk-batuk dan muntah-muntah yang berterusan.(nanti saya update apa kata paeds tentang masalah muntahnya itu di entry lain)Bermula dari awal raya, dia kerap muntah xkiralah sama ada apabila makan atau menyusu namun dia masih nampak aktif sehinggalah Jumaat lepas (cuti Hari Malaysia), ketika itu kami ke Kelang.Sepanjang perjalanan kami balik dari Kelang ke Putrajaya dia muntah berterusan.Keadaan sangat membimbangkan kerana bibirnya juga berubah menjadi biru dan nafasnya sangat tidak lancar.Suhu badan pun panas.Babah terus melencong terus ke Pusat Rawatan Pakar An-Nur.Kami diberi keutamaan untuk masuk ke bilik doktor.Ketika itu dia dah longlai (ntahkan penat kerana asyik muntah atau nak tidur).Setelah diperiksa dan sebagainya...suhu badannya naik ke 38.5c (demam), ubat bontot dimasukkan sebanyak 2 biji dan aisya di'rehatkan' di bilik pemerhatian sementara di Pusat Rawatan itu.Dia asyik merengek dan xmahu baring di katil yang disediakan melainkan atas lengan saya.Alhamdulillah..dalam setengah jam kemudian, keadaannya bertambah baik dari sebelumnya dan setelah diperiksa sekali lagi, kami dibenarkan pulang MELAINKAN sekiranya jadi lagi seperti tadi, kami perlu terus ke Bahagian Emergency.Sabtu dan Ahad kami dikuarantinkan dari keluar berjalan.Hanya duduk berehat dan bermalasan di rumah.Lagipun keadaan aisya nampak lemah.
Petang Ahad (18 Sept)- kami diuji pula dengan berita perkhabaran kematian salah seorang pakcik saudara saya kerana penyakit ‘Aspiration Pnemonia’(yang tertulis di dalam surat kematiannya).Petang itu juga kami berangkat pulang ke kg di Kuala Terengganu membawa bersama tok abah dan nenek.Segala macam ubatan aisya saya bawa sebagai persediaan sepanjang perjalanan yang jauh itu.Alhamdulillah…keadaannya baik-baik sahaja, tidur sepanjang perjalanan.Mabuk ubat barangkali.(buat masa ini aisya perlu makan 7 jenis ubat 2x sehari) Dan semalam keadaannya nampak semakin pulih.Alhamdulillah ;)
Kurus kan dia sekarang?

Wednesday, September 14, 2011

Raya...raya...raya..

Masih lagi dalam mood beraya.hehehe.2 minggu sudah kita beraya.Tiap-tiap minggu ada sahaja jemputan 'open house' sehinggakan ada juga beberapa jemputan yang xsempat untuk dipenuhi.Maafkan kami yer.Terima kasih pada yang telah sudi menjemput.Rumah kami??Rasanya tiada 'open house' untuk tahun ini tetapi saya amat mengalu-alukan kedatangan teman-teman ke rumah kami yang serba sederhana itu..Kalau nak datang tu, jangan lupa call@ msg dulu.Bukan apa, takut tuan rumahnya tiada di rumah (keluar beraya) dan bolehlah saya memasak sedikit untuk dijamu pada yang sudi datang (xkan nak jamu org datang ngan biskut dan kerepek raya jer kan?)hihihi...
Oklah..sebenarnya, saja nak tepek beberapa pic aisya beraya baru-baru ni.Itupun kebanyakkan gambar adalah ihsan dari rakan-rakan.(Ibu aisya sekarang ni sangat susah nak pegang kamera tau, padahal bawak jer kamera tu kalau g mana2.Cuma mood nak ambil gambar tu yang ke laut.Huhuhu)
Berposing ngan spek mata besar.Lawak sungguh anak ibu nih.
Tomei tak saya?
 Muka terkejut
Terus xnak pandang kamera
Salam raya ngan abg habib.
Opss...eh, awak tu anak dara tau.xmalu ke cium anak teruna orang?hihihik.
 Anak dara ni buat perangai - 'mengamuk' kat umah orang.
Pertemuan tak dirancang -Umi & Alisya pun ada ;)

Thursday, September 8, 2011

Aidilfitri nan indah..

Pejam celik pejam celik dah 8 hari dah raya rupanya hari nih.Sekejapnya rasa.Xpuas lagi nak bermanja, berehat, berkumpul bersama seluruh keluarga dan sanak saudara.Yelah..hari raya jelah rasanya dapat kumpul ramai-ramai.Yang jauh pun balik beraya bersama.Hari lain masing-masing sibuk dengan urusan sendiri.Ye tak?
Raya pertama kami tahun nih kami sambut di Serdang - umah tok abah (turn ibu pulak tahun nih.).Antara hidangan pagi raya kami ialah nasi minyak, nasi impit, lemang, serunding daging, kuah kacang, gulai daging, ayam masak merah, laksa penang dan laksa terengganu.Pergh, gumuklah ibu pas raya nih.Lepas jer sembahyang raya rumah kami diserbu oleh sepupu-sepupu.Wah..seronok sangat.Mereka ni adalah sepupu rapat saya dari keluarga belah abah.Kami memang rapat sejak dari kecil lagi.Ada yang tinggal jauh nun di Terengganu.Tapi yang xbestnya..gambar family kami xcukup satu family.Papa, mummy n adel serta pak uda, mak uda, qael dan qhaleef x ada.So, Gambar raya kami xlengkap satu family besar.Tahun depan kami lak yang xde(turn babah).Huhuhu..Raya ke-2 kami beramai-ramai konvoi berangkat ke Melaka, Jasin (Keluarga besar saya berkumpul dengan keluarga besar belah babah) dan seterusnya kami ke Muar berhari raya bersama keluarga papa n mummy aireen aisya pula.Kemudian kami meneruskan perjalanan pulang ke Labis (rumah babah pula).
Raya umah babah pun xkurang meriahnya kerana Raya ke-3 kami ke Felda Maokil kerana adik biras saya bertunang.Raya ke 4 kami beraya di sekitar Segamat (rumah Pak Ngah dan Mak Lang).Raya ke- 5 ke Muar dan Raya ke 6 ke Air Itam.Haaa...berjalan xhingat kan?Inilah 1st time kami beraya sakan membawa keluarga menziarah rumah-rumah saudara mara.Ada antaranya yang saya sendiri xkenal (yelaa..saudara mara belah babah ramai sangat.Pulak tu berjumpa jarang sekali) Ikutkan banyak lagi rumah yang kami xsinggah antaranya sekitar JB dan Kota Tinggi.Lagi-lagi kalau di belah saya, di Terengganu.Alamatnya seminggu cuti pun belum tentu habis kesemuanya ;) Aireen dan aisya sudah pastilah seronok dapat berjalan walaupun jelas keletihan pada waktu malam.Aisya raya pertama agak moody kerana xberapa sihat (batuk dan selsema yang kerap meleleh) namun hari-hari berikutnya dia nampak ceria dan seronok berjalan.Cumanya dia ada masalah muntah-muntah.Langsung xleh masuk makanan, pasti muntah.Dah tidur pun boleh termuntah.Yang lain-lain, dia ok, sihat dan ceria sepanjang mood beraya nih.
So, kita lihat gambar raya yeh.Ni gambar raya hari pertama kat umah tok abah.Raya berikutnya kami xberpeluang/xsempat nak bergambar ;)

Merekalah keluarga besar kesayangan saya
'Selamat Hari Raya Aidilfitri.Maaf Zahir & Batin dari kami sekeluarga'

Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya!!

Ramadhan kian menghampiri ke titik akhir, saya rasa masih belum puas menikmati bulan yang penuh berkat ni.Sedihnya nak meninggalkan Ramadhan namun Syawal pasti akan tetap tiba.Hari untuk kita semua meraikan kemenangan, hari untuk kita bergembira (namun jangan pula dilupa pada yang tiada)
Maka di kesempatan yang ada ini, saya menyusun 10 jari memohon keampunan seandainya ada tulisan dan coretan saya yang terkasar bahasa, menghiris hati atau mencuit rasa sepanjang persahabatan 'alam maya' kita.Pada yang memandu balik kg jauh-jauh tuh, berhati-hatilah selalu.'Ingatlah orang tersayang yang menantikan kepulangan kita.Jangan cemari keindahan dan kegembiraan hari raya tahun ini dengan airmata duka.Akhir kata.................................
'Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin dari kami sekeluarga'

p/s : Jemputlah singgah beraya ke rumah.Tapi nak datang sila inform saya awal-awal yer ;)

Haaa..kan santek senyum camtuh selalu..

Dah berhari-hari anak ibu asyik duk merengek jer kan?Susah hati betul dibuatnya.Tapi malam tadi ibu dapat dengar semula gelak tawa dan melihat seri mukanya yang ketawa kesukaan tuh.Yes..aisya back to normal.Kembali tersengih dan tersenyum comel.Camtulah lain kali.Kan cantik anak ibu selalu tersenyum ;) Tambah-tambah lagi nak dekat ngan raya nih.xmau nangis-nangis lagi yer sayang.
~Kena gomol ngan ibu~
Tolong adik babah....
~Kan santek hari-hari senyum camnih~
Gelak sakan bila kena geletek ngan ibu
Pandai lak tu berlakon takut ibu gomol + geletek lagi
~ buat-buat tido tp masih mulut tersengih~
Laa...akhirnya tertido jugak.Ini bukan lakonan tau.Ini betul-betul
Ibu geram bila tengok wajah anak-anak time tidur
~Mulus wajah itu~

Thursday, August 25, 2011

Model Cilik Berbaju Kurung ;P

Saja nak share pic aisya berbaju kurung.Hahahaha...ibu dia yang xsabar tunggu hari raya nak pakaikan anak dengan baju kurung sebenarnya ;P
Model cilik saya menggayakan baju kurung purple ;P Tomei tak???hahahaha..
Sebenarnya ni bukan baju raya tau (tp melaramnya macam dah sambut raya.hahaha).Baju kurung yang boleh dikira pakai berapa kali sebab jarang sangat dipakai.Kalau pakai pun time raya atau time kenduri ;) Ni pic semasa kami memeriahkan jemputan berbuka puasa yang dianjurkan oleh tempat kerja babah (Perbadanan Putrajaya) beberapa hari lepas.
Eh tambah model lagi sorang?...'ni kakak sayalah ;P'
3 cinta hati  saya ;)
~eh..eh, nak tinggal ibu yer?~

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday ;P

'I Love Papa'....So Sweet ;)

Kurusnya awak nih ;P

'Kenapa dah susut badan dia?'...............'kenapa kurus sangat si aisya nih?'..............'eh, nampak makin kuruslah dak aisya sekarang'.Itulah antara beberapa soalan dan kenyataan yang diutarakan tentang aisya hujung minggu baru-baru ni.Bukan seorang dua yang bertanya dalam satu hari tapi lebih.Yup...'KURUS'. Itulah yang sering ibu dengar kebelakangan ini tentang aisya.Sejak demam yang sekejap ok, sekejap datang tu memberi kesan pada berat badan aisya.Kalau 2 bulan lepas, dia dilihat dah nampak sedikit berisi berbanding sebelum ni kini dia nampak semakin kurus.Mungkin kalau ditimbang beratnya hanya 7kg sahaja.Dengan muka yang cengkung dan badan yang apabila dibuka baju nampak tulang temulangnya,ibu tahu jawapan utamanya ialah kerana dia langsung xnak makan selain menyusu sahaja ditambah bila rasa sihat jer, dia mula aktif (xduduk diam), so macam mana berat badan nak naik?Buntu bila memikirkan apa yang hendak diberikan padanya.Resepi kanak-kanak banyak yang ibu dah cuba.Bubur ayam, makaroni sup, mushroom sup, roti bakar telur, telur +mayonis, cheese semuanya dia tolak.Aisya masih belum pandai sepenuhnya makan makanan yang pejal kerana selalunya dia akan tercekik dan muntah.Dia tidak pandai menguyah.Semua makanan yang dimakan, ditelan sahaja (sebab tulah tercekik).Kalau diikutkan umurnya 2 tahun 6 bulan, terapist mengatakan sepatutnya susu dah dikurangkan dan aisya perlu lebihkan makan.Tapi macammana nak kurangkan pengambilan susu sedangkan dia memang menolak untuk makan?Itulah masalah utama saya sekarang.Multivitamin, vitamin C, Lysine, Carborie malah susu Pediasure dah pun saya beri namun beratnya masih begitu.Buntu sungguh memikirkannya.....
~Muka xsihat.Baru lepas nangis.Asyik nak berkepit je ngan ibu~

Tuesday, August 23, 2011

Mata oh mata

Jumaat lepas, saya EL kerana 'kurang sihat' + anak pun tak berapa nak sihat + temujanji aisya dengan Opthalmologist.Hihihi..Seawal pagi kami dah terpacak di hospital (sebab xnak menunggu lama).Dengan badan yang xberapa nak sihat tu + kena mendukung anak kecil yang langsung xnak kat orang lain memang agak memenatkan.Walaupun babah setia mengikut ke hospital hari tu namun xde maknanya jugak sebab si aisya hanya nak bertepek ngan ibu.Huhuhu..
Setelah melalui beberapa ujian dan pemeriksaan, ada 2 ulasan yang kami terima dari Opthalmologist pada hari itu berkenaan mata aisya.Satu yang agak menggembirakan dan satu lagi tak berapa best nak dengar. Pertama - yang bestnya adalah 'penglihatan mata aisya ok.Dia nampak'.Alhamdulillah...tersenyum ibu mendengarnya.Yang xbestnya pula adalah setelah saya maklumkan pada pakar bahawa kebelakangan ini mata aisya kerap nampak juling apabila dia memandang sesuatu terlalu lama atau memandang ke atas.Juling aisya adalah juling ke dalam (bola mata masuk ke dalam)Pemeriksaan dilakukan dan ternyata 'power' matanya tinggi - 450 di kedua-dua belah mata.Menurut opthalmologist, bola mata aisya 'kecil'.Ianya normal bagi bayi2 premature tapi sepatutnya bola mata akan membesar mengikut tahap pembesaran namun tidak bagi aisya.Juling berlaku kerana matanya bekerja keras untuk fokus pada sesuatu.Dan saranan diberi agar aisya memakai kaca mata bagi mengelakkan juling kekal sekiranya terus dibiarkan.Atau pilihan lain adalah memakai contact lens.Huh???biar betul??kecil2 nak pakai contact lens??mengalahkan ibu nih.Ibu sendiri xpernah pakai contact lens.Hihihi..Kami diberi tempoh 6 bulan (appoinment berikutnya) untuk melihat perubahan power matanya.Sekiranya masih sama atau tidak berkurang, (paling tinggi pun adalah 350 kebawah) tiada pilihan lain melainkan aisya perlu berkaca mata.
Apa-apalah dik, asalkan bisa memberi kebaikkan.Ibu akan lakukan.

Monday, August 22, 2011

~Mimpi itu~

Mimpi hanya mainan tidur...sekadar berkongsi apa yang di mimpikan ;(

Sabtu malam Ahad yang lalu, saya terjaga dari tidur dengan keadaan sedu sedan dan lelehan airmata yang masih lagi basah hanya kerana sebuah mimpi!Dan mimpi itu membuatkan saya sedikit resah walaupun saya tahu ianya hanya sekadar mainan tidur.Akibatnya saya tidak mampu menyambung semula tidur dan hanya menjadi pemerhati kepada mereka-mereka yang masih lagi lena sehinggalah waktu bersahur.Saya berdoa dan berharap agar mimpi itu hanyalah sekadar mimpi dan tidak lagi berulang sekalipun hanya sekadar dalam tidur saya.Sungguhpun muncul hanya sekejap namun impaknya pada saya begitu mengganggu emosi dan perasaan ketika itu.Nak tahu apa yang saya mimpikan??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Saya mimpikan aisya 'meninggal'kan saya selamanya.Dalam mimpi itu saya menyaksikan segalanya.
Kesakitan dan pemergiannya.Dan sehingga sekarang saya masih lagi dapat merasa 'kerinduan yang tidak terucap' semasa saya berada dalam mimpi tersebut.Sakit!Perit sekali!Semoga saya tidak lagi didatangi mimpi sedemikian.Saya insaf dan sedar, jika saya hanya diuji melalui mimpi..........................................bagaimana mereka yang benar-benar merasai kehilangan di alam nyata?Tiada ungkapan yang bisa saya lahirkan.Semoga ibu-ibu itu tabah dan terus kuat menempuh ujianNYA.
Kepada Allah saya masih lagi bermohon, agar dipanjangkan umurnya, dipermudahkan segalanya tentangnya dan dipulihkan kesakitannya.Semoga ruang dan peluang itu masih ada untuk saya terus bersamanya.Amin...
p/s : Aisya kurang sihat dua tiga hari nih.Badannya adakala ok (dah ok sikit mulalah melasak), ada masa panas berlarutan (time ni dia nampak agak lemah).Batuk beserta kahak, selsema yang asyik meleleh, makan langsung xnak (badan dah susut balik), muntah-muntah.Waktu malam dia kerap merengek nak tidur berdodoi atas lengan ibu.Sejam dua berdodoi, nak patah gaklah rasa lengan ibu nih.Huhuhuhu....

Thursday, August 18, 2011

Janganlah 'datang' lagi hendaknya..

Malam tadi untuk yang kesekian kalinya.....anak kecil saya tu kembali 'buat hal'.Entah apa yang ditangiskan pun xtahu.Dibuatkan susu, geleng tanda xmahu.Dibaringkan dan ditepuk, makin kuat pula tangisnya.Kerjanya hanya nak didodoi sepanjang malam atas lengan ibu.Bila ibu peluk dan dodoikan dengan 'Lailahaillallah........' dia diam.Pandai sungguh, nak bermanja agaknya.Nak tidur atas lengan ibu!Bantal empuk tu xbest agaknya ;)
Tapi satu yang dibimbangkan...masa ibu dodoi tu matanya kejap-kejap ke atas.Bila ibu raup matanya xkasi pandang atas, dia ok sekejap pastu buat lagi.Bila nampak dia dah nyenyak, ibu letakkan dia ke tilam.Baru jer ibu nak terlelap, tiba-tiba 'uuweeeeeek'.Alahai dia muntah pulak.Habis menyembur-nyembur muntah atas tilam, bantal, badan, muka semua.Ibu angkat dan tepuk2/gosok2 belakang dia kemudian lap2 ngan kain basah.Ibu beri dia minum air suam.seteguk dua minum, dia menggeleng.Akhirnya dia terlelap balik setelah ditepuk-tepuk atas tilam ibu.Nampak muka keletihan.Tidur pun nampak terkejut-terkejut.Sahur tadi aisya pun turut bangun tp langsung xnak kat orang lain.Hanya nak berdukung dengan ibu.Makanya nak xnak ibu menyiapkan makanan bersahur dan makan sambil menggendung anak kecik itu.Sib baik kecik kalau tak, kalau montel dan besar mahu patah tangan ibu ni nak menggendung sepanjang masa nak oii.Sebelah tangan makan, sebelah lagi duk tahan/pegang badan dak kecik nih yang melepek kat badan ibu.Badan aisya pagi tadi dedar2..nak demam barangkali.Sebab tu dia buat perangai.Ehmmm..musim demam sekarang ni kan?Kakak nabila dan kakak alisya pun demam.Cian anak-anak ibu nih.Harapnya demam mereka cepat sembuh dan xberpanjangan.Amin..
 ~Muka budak xberapa nak sihat pagi tadi.
Sambil menyusu, sambil mata melilau tengok ibu bersiap nak g keje~

Wednesday, August 17, 2011

Kalau pergi pasaraya...xsah kalau xnaik nih

Haaa...nak tau apa dia?Alaa...permainan yang letak duit syiling/token tuh.Yang boleh bergerak dan berbunyi-bunyi tuh.Kakak panggil mainan ni 'kuda'.Kalau dulu kakak yang fanatik sangat ngan benda nih, sekarang ngan si aisya sekali sangkut kat menda nih.Sampaikan ibu n babah terpaksa pusing lalu ikut lain kolo ada mende nih tp kolo pasaraya yang sah-sah letak alat ni depan pintu masuk?xleh larilah jawabnya.Hihihi...
Budak tecik aisya sekarang ni dah pandai..nampak jer permainan tu, siap tunjuk-tunjuk pastu tarik tangan ibu ke tempat tu sambil mulut uuuhh..uhh..uhh.Kalau tak diikut, alamatnya bingitlah pasaraya tu dengan tangisan dia.xcukup dengan menangis, dia dah pandai nak bergolek2 atas lantai.Huh...sungguh mencabar kesabaran kalau ibu seorang yang bawak dia time tuh.Kalau ada babah or cik til, oklah.Diorg yang akan melayan aisya main kat luar sampailah habis duit syiling yang ada.Hahaha...boleh gitu??
Bukan ibu kedekut duit syiling nak tukar dengan token untuk dia main tapi kakak ngan aisya ni kalau dah main permainan nih, xcukup seround dua....pasti dia mintak nak naik lagi.Kalau adik ok, kakak lak yang akan menghasut supaya adik nak main lagi.Kalau camtuh, bila masanya ibu nak membeli barang nak oii?? ;)
~Haa...inilah antara contoh permainannya~

Dialah harapan saya....

Pernah saya terfikir suatu masa dulu (semasa saya mendapat tahu segalanya tentang aisya), bagaimana nasib aisya bila dia besar nanti?Adakah dia akan merasa rendah diri lalu meminggirkan dirinya dari orang lain?dapatkah dia bertahan dengan mata-mata yang memandang dan mulut-mulut yang bersuara mencari kekurangan/kelemahannya?Mampukah dia berdepan dengan segala macam dugaan dunia?Dan bagaimana aisya bila ketiadaan saya suatu hari nanti.Hari ini saya sihat, saya boleh membantunya, menjaganya malah memanjakannya tapi akan datang?Saya akan tua, mungkin akan sakit dan seterusnya akan kembali kepadaNYA.Sungguh waktu itu saya panasaran.
Namun waktu itu saya seakan terlupa.Aisya masih ada saudara kandung yang juga sangat menyayanginya.Kini saya yakin dan bersyukur, saya juga punya seorang lagi puteri yang xkurang hebatnya seperti aisya.Kakak aireen mampu menjaga aisya, boleh menolong adiknya dan dialah harapan saya di masa akan datang.Sejak kecil lagi saya dah terapkan nilai kasih sayang dalam dirinya.Saya ajar dia melindungi dan menghormati adiknya.Saya mahu dia menerima 'kekurangan' aisya.Sungguhpun kadang-kadang dia masih keliru (kenapa adik belum pandai bercakap, adik orang lain dah?kenapa adik pakai 'benda' kat telinga, kakak xpakai pun?kenapa ibu selalu kena tinggalkan kakak sebab bawak aisya g hospital?dan macam2 soalan yang ditanya olehnya), ada masa bergaduh2 manja ngan aisya, buat ibu marah (xlain xbukan sebab nak lebih perhatian) tapi saya yakin dia juga sangat sayangkan aisya.Itu jelas dilihat bila dia nak membeli sesuatu, pasti dia akan ambil 2-satu untuk aisya dan satu untuk dia, begitu juga sikap pelindungnya semasa bermain di taman- dia sentiasa mengikut aisya, konon-konon tolong tgk aisya, begitu prihatin pada adiknya bila nak tolong sikat rambut adik, pakaikan pampers adik, pakai bedak untuk adik, tolong jirus adik mandi dan suka sangat peluk cium adik walaupun adik rimas dengan perbuatan kakak ;)
Kakak, kakak 'orang kuat' ibu dan tempat ibu sandarkan harapan supaya menjaga adik bila ibu dah menutup mata nanti.Belajar rajin-rajin yer(kakak kata nak jadik doktor kan?nak tolong ubat adik), jadi anak yang solehah.Doa ibu sentiasa mengiringi setiap langkah kakak.Ibu sayang kakak dan adik!
 ~nyawa saya~
 Aisya pun tahu 1 Malaysia gak tau.hihihi..
~Semoga keakraban ini berkekalan selamanya~
~Dialah harapan saya~

Monday, August 15, 2011

~Rasa bersalah menghantui diri~

Sebulan dua kebelakangan ini, inilah perasaan yang terdetik jauh dalam hati kecil saya.'Rasa bersalah' yang amat kerana disebabkan kesibukkan terlampau saya dengan pelbagai urusan khasnya urusan di pejabat membuatkan saya sudah agak jarang melakukan aktiviti bersama anak-anak seperti selalu.Kebelakangan ini kerja di pejabat sangat banyak.Kalau dulu 5.30++ saya dah terpacul di depan pintu rumah tapi kini hampir jam 6.30petang.Selepas itu saya sibuk pula di dapur untuk memasak makanan berbuka.Usai berbuka, solat maghrib, sibuk pula menguruskan kerja-kerja rumah (basuh baju, lipat baju dsb) Itu pun kadang-kadang jam 10.00 saya dah terlelap keletihan.Jam 4.30 pagi bangun pula untuk menyiapkan makanan bersahur.Saya bergerak keluar rumah jam 6.20pagi menghantar kakak kemudian terus ke pejabat (aisya masih tidur lagi).Saya sudah lama tidak bersama-sama aisya melakukan  'homework' dan terapi yang diberikan oleh therapist.Saya sering membiarkan dia bermain sendirian dengan permainan yang ada semasa saya sibuk menguruskan kerja - kerja lain.Mujurlah anak ini tidak banyak karenahnya.Sesekali dia ada juga cuba mencuri perhatian dengan rengekan dan ajakan (menarik tangan saya) supaya saya boleh turut serta bermain bersamanya seperti selalu.Saya curi-curi juga ruang yang ada untuk bersamanya cuma tidak lagi kerap seperti dulu.Saat-saat begini, sungguh saya cemburu dengan ibu-ibu yang tidak berkerjaya.Boleh 24jam bersama dengan anak-anak.Mahu sahaja saya bercuti panjang.Menghabiskan sepenuh masa bersama
mereka ;
                                       video
Kalau ibu busy, saya pun busy jugak tau.Hihihi...
(Busy nak 'menambahkan' kerja ibu kemas balik semua nih.)

Friday, August 12, 2011

Ramadhan Bulan Penuh Keberkatan - bersamanya membawa seribu kenangan

Ramadhan bulan keberkatan, bulan yang penuh rahmat.Kedatangannya begitu dinantikan setiap umat Islam.Sangat di tunggu-tunggu.Alhamdulillah...sehingga ke hari ini saya masih lagi diberi ruang dan peluang untuk menikmati manisnya bulan Ramadhan.Dah hari ke 12 dah pun.Kejap jer kan masa berlalu?Sedar tak sedar nanti dah raya ;)
Melihat telatah dan kenakalan aisya petang semalam kembali menggamit memori Ramadhan 2 tahun lepas.Ramadhan yang pada saya ketika itu, penuh dengan tangisan kesyahduan dalam mengumpul titik-titik kekuatan dan sedikit demi sedikit mencari keredhaan diri terhadap setiap ujian yang mendatang.Ramadhan yang meningkatkan rasa syukur saya di atas setiap apa yang telah direncanakan olehNYA.Sesungguhnya setiap apa yang berlaku adalah dariNya dan semua itu pasti ada hikmah di sebaliknya.'Sakit' yang saya rasa 2 tahun lepas, alhamdulillah.....hari ini diganti dengan nikmat bahagia yang penuh kesyukuran.Sesungguhnya senyuman dan telatahnya hari ini telah menghakis setiap luka yang pernah wujud suatu masa dulu walaupun parutnya tak akan hilang sampai bila-bila.
2 tahun lepas, Ramadhan pertama - saya dan aisya menaiki ambulan berbekalkan 4 tong gas oksigen, wayar yang berselirat penuh di badannya, segala macam peralatan bantuan, mesin-mesin yang bingit berbunyi bersama 2 orang kakitangan NICU.Sepanjang perjalanan aisya 'ditidurkan'.Kami ditinggalkan di wad kanak-kanak IJN.Hari pertama bermalam di sana, bermacam kisah saya dengar dan lihat.Sejak hari pertama lagi kami tiba, aisya dikunjungi beberapa pakar, dijalankan pelbagai ujian, ditanyakan bermacam soalan.Tidur saya hanya tidur2 ayam kerana bimbangkan segala kemungkinan tentang aisya, juga takut terlepas memerah dan memberi aisya susu (aisya ketika itu minum susu melalui tiub setiap 3 jam).Babah hanya boleh menemani hanya pada waktu melawat (Biasanya waktu tengahari, sebelum berbuka 4.30petang sehingga jam 8.30mlm) Ramadhan ke2 juga begitu, lebih-lebih lagi setelah dikunjungi Mr.Siva -pakar bedah aisya.Kami diberi penerangan berkaitan masalah aisya, risiko yang bakal terjadi semasa pembedahan dan pelbagai komplikasi lainnya.Dan ibulah yang memegang risiko itu kerana ibulah yang bertanggungjawab menandatangani kesemua borang pembedahan bersama lelehan airmata!Dan malam ke2saya langsung xboleh melelapkan mata selepas menetapkan tarikh pembedahan iaitu pada hari ke3 Ramadhan.Sepanjang malam saya hanya merenung, mengusap dan memeluk anak kecil yang kuat itu bersama harapan dan doa agar segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan.
Ramadhan ke3- penantian adalah suatu penyeksaan!Aisya saya siapkan dengan pakaian bedah sedari jam 5 pagi lagi namun sehingga ke petang gilirannya masih belum tiba.Hampir 12 jam aisya dipuasakan dari makan dan minum tetapi akhirnya kami dikhabarkan pembedahan terpaksa ditunda berikutan adanya kes kecemasan.Sepanjang siang (waktu menunggu turn untuk dipanggil ke dewan bedah) aisya, kami terpaksa lekakan dengan bermain dan tidur supaya dia tidak menangis kelaparan.Malamnya Mr.Siva datang ke katil memohon maaf dan berjanji esok aisya adalah pesakit pertama yang akan masuk ke dewan bedah.
Ramadhan ke4- saya ulangi lagi proses yang sama seperti semalam.Seawal jam 5 pagi aisya dimandikan dengan sejenis cecair ubat khas, kemudian saya siapkan dia dengan pakaian bedah, stokin dan bedak bayi yang wangi.Dalam hati bermacam perasaan melingkar.Saya sering bercakap dengan aisya supaya dia kuat.Juga xlupa memberitahu yang ibu, babah, kakak malah ramai yang sayangkannya...yang mahu dia sihat, yang xsabar menunggu dia di rumah.(sambil bercakap sambil airmata xhenti turun).Lebih kurang jam 8.30pagi, nurse datang bersama stretcher namun saya mohon untuk menghantarnya sendiri (dukung).Maka, saya mendukungnya sepanjang jalan ke dewan bedah bersama tong gas yang disorong oleh nurse.Oh ya..sebelum kami melangkah keluar dari bilik, aisya telah dicium dan saya dipeluk oleh ibu-ibu yang juga menunggu anak mereka di wad itu bersama kata-kata semangat dan doa.Terima kasih kak zura nafeesa, kak zaidah dan k.yong kelantan.Kalian memang ibu-ibu yang hebat!(Alfatihah kepada anak-anak mereka) Saat paling mengharukan adalah semasa ibu menyerahkan aisya di pintu masuk dewan bedah.Ibu diberi kesempatan untuk memeluk dan mencium aisya.Lama aisya hangat dalam pelukan saya.Rimas dia dek ciuman bertalu-talu dari saya.Saat itulah esakan tangisan seorang ibu bermula.Dan saya melangkah ke wad selepas bayangannya hilang.(untuk kemas semua barang aisya.Di IJN, setiap pesakit yang telah di sorong ke bilik bedah...waris perlu mengemas semua barang dan katil perlu dikosongkan-discharge wad kerana mereka akan ditempatkan di PICU)Menunggu di ruang menunggu sangat meresahkan.Ada masa saya tewas dengan juraian airmata, ada masa saya termenung ntah memikirkan apa dan saya sempat menghabiskan 3x bacaan yassin serta beberapa surah pendek untuk menenangkan hati.Alhamdulillah, hampir 4 jam menanti...babah mendapat panggilan telefon dengan ayat 'Ini waris Ainur Ariana ker?Pembedahan berjaya dan encik boleh melihatnya di PICU.' Syukur...syukur...syukur padaMu Ya Allah.Terima kasih kerana memakbulkan doa kami hambaMu yang lemah ini.Tergesa-gesa kami ke sana dan alangkah pedihnya hati menyaksikan keadaan anak kecil itu.Dengan mata terpejam, mulut sedikit terbuka kerana di intubed, wayar yang berselirat dibadan dan tangan, tebukkan di leher untuk memasukkan ubat(ada 8 bekas ubat yang sedang dialirkan ke badannya), 4 balang yang mengalirkan darah/cecair dari pembedahan, bunyi mesin yang tak henti.Sungguh hati ini tersayat.Kuatnya kamu melalui semua ini anakku.
Ramadhan ke5 sehingga ke8...detik demi detik, hari demi hari...saya begitu xsabar menunggunya sedar.Terseksanya hati ini setiap kali waktu melawat, saya hanya menyaksikan sekujur tubuh kecilnya yang diam.Tiada lirikan mata, tiada senyuman indah dan tiada genggaman tangan darinya seperti selalu untuk saya.Hanya airmatanya sahaja yang sesekali mengalir.Sungguh saya rindukan semua itu.
Ramadhan ke9- sewaktu bercakap dengannya, saya lihat ada cubaan membuka mata darinya.Dan pabila jari kami bertaut saya dapat rasa genggamannya.Yer...hari itu saya tersenyum sepanjang balik.Aisya semakin sedar.
Ramadhan ke10-sekali lagi kami menaiki ambulan untuk kembali ke NICU Hospital Serdang.Dalam ambulan dia 'ditidurkan'.Walaupun nampak lemah tapi aisya nampak semakin baik.
Ramadhan ke17-Aisya tidak lagi di intubed.Dia hanya memakai bantuan oksigen biasa (yang kat hidung tuh).Setiap minggu, bacaan mesin okigennya direndahkan sedikit demi sedikit.
Ramadhan ke24-Hari yang sangat saya tunggu.Saya diminta untuk tidur di wad bagi tujuan mengajar aisya breastfeeding.(sebelum ni sepanjang aisya di NICU, saya hanya berulang alik setiap hari) Pertama kali menyusukan, aisya menolak.Hisapannya juga xkuat.(agak sedih di situ) Berkali-kali juga saya memaksanya.Dia hisap 2,3 kali then stop.Maybe xpandai sebab xpernah (sebelum ni guna tiub)..atau penat menghisap...atau xselesa kerana saya memangkunya dengan wayar yang masih melekat dibadannya.....atau geli barangkali.Ehmm, ntahlah.Akhirnya dek xkuat semangat bila tengok dia dah menangis kelaparan, saya beri aisya susu guna syringe dan tewas kerana akhirnya membawa kepada penggunaan botol susu.Tapi still kena berhati-hati kerana dia cepat terdesak.Setiap kali tersedak, mukanya akan berubah merah dan susu keluar melalui hidungnya.
Ramadhan ke 26- Penggunaan bantuan oksigen aisya dihentikan.Syukur!Aisya kini mampu bernafas tanpa bantuan namun saya perlu memantau keadaannya takut dia stop bernafas kerana doktor cakap maybe dia lupa nak bernafas sendiri (sebab dah biasa-lama sangat guna bantuan)
Ramadhan ke27-Saya memohon untuk aisya discharge sebelum hari raya dengan alasan perkembangannya semakin baik dan seluruh keluarga xsabar untuk melihatnya pada hari raya (maklumlah sejak 6 bulan lahir, hanya saya dan babah sahaja yang dibenarkan melawat).Pakar mengatakan tunggu esok untuk memantau keadaannya tanpa bantuan oksigen.
Ramadhan ke28- pagi semasa lawatan, saya masih bertanyakan pakar tentang permohonan untuk membawa aisya pulang sebelum hari raya.Kata pakar yang melawat tunggu tengahari iaitu sehingga ketua NICU datang.Jam 2.30petang- saya dimaklumkan oleh nurse yang bertugas, aisya boleh discharge petang itu.Ya Allah, xtergambar kegembiraan saya hari itu, dengan airmata gembira saya menelefon tok abah dan seluruh keluarga yang lain memberitahu berita gembira.Semuanya xsabar menanti kepulangan aisya.Jam 3- semua wayar yang selama ni melekat dibadan aisya dicabut.Darah diambil untuk diperiksa.Berat ditimbang dan ukuran lilit kepala serta tinggi diambil.Berat aisya ketika itu 3.34kg.Saya menyiapkan aisya cantik-cantik ;) Jam 4 petang seorang demi seorang nurse dan doktor yang pernah merawat aisya datang memberikan ucapan selamat tinggal.Ada yang datang membawa hadiah ;) Begitu sayangnya mereka pada anak kecil yang paling lama di NICU ini (menurut pakar NICU semasa menerima balik kedatangan aisya dari IJN hari tu, sepatutnya ikut umur aisya...dia dah xleh masuk NICU kena masuk ICU sebab NICU hanya untuk bayi baru lahir tapi sebab dia kecik macam baby baru lahir, xpelah.hihihi)Pesanan demi pesanan diberi pada saya kerana aisya sangat sensitif-mudah dijangkiti kuman.Tak boleh bawak keluar kat tempat ramai orang, perlu segera kehospital sekiranya nampak pelik.Jam 6.30petang baru kami melangkah dari pintu NICU dengan rasa sayu.Kami pasti merindui setiap saat pengalaman pahit manis semasa di NICU.Terima kasih semua.
Hampir jam 7petang-kami sampai rumah tok abah.Semua dah menunggu kat luar dan xsabar melihat aisya.
1 Syawal 1430H - Raya pertama kami bersama.Ibu, Babah, Kakak dan Aisya juga semua kaum keluarga.Syukur Ya Allah.Terima kasih aisya atas semua pengalaman berharga yang aisya beri pada ibu.Sesungguhnya semua itu mengajar ibu menjadi lebih kuat dan bersyukur.
IJN -3 hari selepas operate
 Raya 2009 (usia 7 bulan) - hanya terbaring
Raya 2010 - usia 19 bulan (baru pandai duduk dengan sokongan bantal)
*Sila abaikan date pada pic sebab salah setting kamera*

Ramadhan dan Syawal tahun lepas, aisya baru jer pandai duduk (itupun xberapa kuat lagi).Ramadhan serta Syawal tahun ini doa saya agar segalanya bertambah seri kerana aisya baru pandai berjalan.Tak sabar melihatnya terkedek-kedek berjalan memakai baju kurung bersalaman dengan ibu babah ;)