Saturday, July 30, 2011

Dah beli baju raya???

Kebelakangan ni orang kat sekeliling dalam opis saya sibuk duk cerita bab2 baju raya.Ada yang menjual baju budaklah, ada yang jual kain pasanglah, ada yang duk sok sek sok sek tanya kat mana nak tempah baju rayalah dan macam2lah ragam lagi yang kesemuanya banyak berkisar tentang 'Baju Raya'.Hihihihi...puasa pun lom start lagi.Puasa ganti tahun lepas dah habis ganti belum?Ibu, Mama, Mummy, Umi, Emak semua dah beli baju raya untuk anak masing-masing?
Bercerita bab baju raya, saya sebenarnya hanya bersederhana sahaja dalam membeli walaupun saya mengaku saya memang 'giler' bila shopping baju anak-anak.Yer, biasanya baju anak-anak adalah keutamaan saya.Tak raya pun saya memang begitu.Pada saya biarlah anak-anak bergaya dan nampak comel sentiasa ;) Ibu dia biasanya last-last minit baru cari.Tahun nih saya dah pun menempah setiap seorang 2 pasang baju kurung raya yang sedondon.Dapat saya bayangkan betapa comeinya mereka berbaju kurung nak-nak si aisya tu 1st time raya boleh berjalan tahun nih ;) Sayangnya baru-baru nih tailor call bagitahu kain untuk baju aisya tu xcukup.Yang xcukup tu baju untuk hari pertama raya lak tuh.Huhuhu..rasanya aisya punya xsampai pun 1meter setengah guna kain buat sepasang baju kurung.Nak tak nak saya terpaksalah mencari balance kain yang serupa tuh.Sedihnya kat tempat yang saya beli kain tu cakap design colour tu dah habis.Isk..isk..isk camner nih?xkanlah nak beli lain?(kakak pakai lain, adik pakai lain).Last-last saya g jumpa tailor tu mintak @ lebih tepat 'paksa' dia cuba gak cukupkan kain yang ada tu walaupun terpaksa buat baju kurung kedah tuk aisya.Rasanya cukup jer bila saya tengok lebihan yang ada tuh.Hahaha...kejam kan ibu aisya nih?
Kalau bab baju t-shirt, gaun, jeans atau kasut aisya....jangan terkejut bila saya bagitahu walaupun umurnya sekarang-2 tahun 4 bulan, namun aisya masih memakai pakaian bayi yang berumur 6-12 bulan.Itupun masih ada cutting pakaian 12 bulan yang agak besar bila dipakaikan ;) Setiap kali memilih pakaiannya, saya akan ke bahagian bayi dan pasti rakan2 yang melihat menegur kerana kata mereka anak saya kan dah besar.Begitu juga jika saya ditanya promoter berapa usia anak?Setiapkali diberitahu umur anak saya 2 tahun lebih saya pasti disuruh ke bahagian kanak-kanak sedangkan pakaian yang saya cari untuk anak berumur 2 tahun lebih itu adalah kebiasaannya akan saya ambil dari area bayi.Dengan berat 7.4kg aisya tidak sesuai memakai pakaian seusianya kerana pakaian tersebut pasti besar dan londeh.Saya juga masih menyimpan beberapa pasang pakaian yang dihadiahkan kepadanya semasa sambutan hari lahir kerana kebanyakkan pakaian tersebut besar.Dan pakaian yang dihadiahkan kepada aisya semasa sambutan ulangtahun kelahiran pertamanya ada juga yang masih belum dipakaikan kerana besar.Kasut yang saya beli baru-baru ini bersaiz bayi berumur 9 bulan juga terlalu besar buat aisya.Huhuhu...bak kata seorang sepupu, 'aisya ni nasib baik muka macam baby lagi (maksudnya muka masih cam budak kecik/xmatang) so, orang xhairanlah dengan perkembangan dia yang lambat tuh sebab igt dia masih baby.Gigi pun baru tumbuh 11 batang, rambut sikit, cakap pun xlagi, badan halus, kaki tangan kecik...mmg gaya baby pun'.
 Saya belikan baju dan kasut ni untuk aisya kerana tertawan dengan kecomelannya tapi sayangnya dua-dua besar.
Budak tenit yang selalu bikin saya geram.

4 comments:

Yana a.k.a Nonie said...

same la ngn Humaira..badan cam budak umur 3 thn padahal bln 10 ni genapler 5 thn...:-)

Tika said...

Aimy pun masih boleh pakai baju bawah 2 tahun hehe.. Nak buat camne.. dah depa kecil molek hehe.

Cakap pasal baju raya, risau ni.. selalu banyak dah ready.. ni apa pun takde.. Jgn kata tempah, beli kain pun idak huhu. PAstu dengan semua benda nak kena setel paling tidak skrng hahaha..

umi aiz said...

cantikk la baju aisya. akk beli kt ne?? naknak...

zura_habib said...

hmm beli lg ayu..hehe...beli yg saiz kecik plak