Tuesday, February 22, 2011

Kata-kata tulus yang keluar dari mulut seorang anak kecil..


Anak-anak kecil xpernah menipu. Anak-anak kecil selalunya bercakap berdasarkan apa yang pernah mereka rasai dan alami.

Petang semalam, sewaktu menjemput kakak untuk pulang ke rumah...kakak berlari-lari mendapatkan ibu bila melihat ibu park kete depan umah tok abah. Tanpa sempat bersalam dan mencium pipi ibu dia sibuk memberitahu sesuatu :

Kakak aireen     : Ibu, ibu...dah besar nanti kakak nak jadi doktor.
Ibu                     : ??? (dengan muka kehairanan) Kenapa?
Kakak aireen      : Sebab kakak nak ubat aisya. Nak ubat ibu bila ibu sakit..bila babah sakit.
Sambungnya lagi : Kesian aisya. Nanti kakak dah jadi doktor biar kakak bagi aisya ubat. Kakak xcucuk
                            aisya. Aisya dah xpayah sakit lagi.
Ibu                     : Sapa ajar kakak cakap camtuh?
Kakak aireen      : Mana ada orang ajar. Tadi teacher tanya kakak kat school kakak nak jadi apa nanti bila 
                            dah besar kakak jawab lah kakak nak jadi doktor sebab kakak nak ubat aisya. Teacher
                            cakap good kat kakak. Bla..bla..bla..(punya seronok dia bercerita)
Ibu                      : (Sebak dan terharu... huhuhu) Baik anak ibu ni. Kalau nak jadi doktor, kakak kena rajin 
                            g  school. Kena belajar pandai-pandai tau.  

Anak sekecil itu (usia belumpun mencecah 4 tahun ) sudah pandai memikirkan masa depan untuk membantu  adiknya. Semoga cita-cita murni kakak terlaksana. Ibu akan selalu doakan kejayaan kakak. Kakaklah harapan ibu untuk menjaga adik bila ibu dah tiada nanti. ~mood terharu~

Anak saya yang bijak. Ibu loves u so much kakak (pic lama)


7 comments:

mrs_zura said...

wah...bijak tul aireen...tumpang terharu la ayu:-)

ummuharithasif said...

bijaknya aireen ni...auntie wan doakan kakak impian aireen dimakbulkan...dlu time check up hasif,doc tu bgtau diapun ada adik yg SD mcm hasif...cma sb org kampung,mak dia xde info sgt psal special child ni...so dia guide la skit..bgus klu doc yg ada experience ngn special child ni,at least dia turut memahami perasaan kita slaku ibu ni... *moga aireen jd doc yg baik nnti*...impian yg bgus wlaupun cuma dr si anak kecil ;)

oli said...

kakak yang sangat sweet...semoga kakak akan jadi doktor kelak!!!

Rizziela said...

Memang terharu dengan cerita ni.

Pandai kakak memikirkan masa depan adiknya...Murni sungguh niat hati kakak..semoga cita-cita kakak akan tercapai..anti doakan

insan kerdil said...

pabila yang dirasa itu serupa....yang dilihat itu sama....harapan menyatu menjadi satu.....buat yang tersayang....daripada yang menyayangi.....dalam menuju redha Ilahi......

ketentuan Allah adalah rahsia Allah...

wallahu'alam....

Yana@Noni said...

moga cita-cita Aireen tercapai...insyaAllah...aaamin:-)
auntie kagumlah dgn kakak Aireen...

Yasmin Nabilah.. said...

huhu..ina pun terharu!!

Ina doakan cita-cita Aireen tercapai..Amin.. :)

Nanti leh ubatkan adik Nabila skalu ek Aireen..