Friday, April 8, 2011

Sunyi tanpa kamu!

Malam tadi ibu rasa hidup ibu sunyi sepi.

Anak-anak ibu semuanya tidur awal.
Kakak, semasa perjalanan balik rumah dalam kereta lagi dah tertidur (penatlah tuh.nenek bagitahu dia langsung xtidur satu hari semalam.Main jer kerjanya.Tambah-tambah lagi mak su ada tengah cuti study week)
Aisya...ibu sampai-sampai jer tengok dia tengah terlentang, lena kat atas sofa.Cik bagitahu baru jer lena.Lalu ibu ambil keputusan untuk membiarkan kedua-duanya lena.Biar diorang rehat.Ibu fikir pasti malam ni ibu seronok.
Dapat rehat..............dapat tengok tv................dapat rileks-rileks...............

Tapi ibu silap
Masuk jer jam 9 malam, ibu rasa satu perasaan.
Kosong..........sunyi...............sepi......................
Walaupun depan ibu tv sedang terpasang
Dan ibu ditemani oleh babah, cik til serta mak su
Namun sepertinya ada satu kekurangan
Baru ibu tahu rupanya malam itu rumah kami sepi dari
bising dan riuh suara kakak menyanyi/bercakap xhenti (yang kedengaran hanya suara cerita di tv),
dari tangisan aisya,dari jerit pekik ibu yang selalu larang kakak angkat/dukung aisya, dari suara uuu...uuhh aisya tunjuk minta diambilkan sesuatu, dari bunyi laga mainan kakak dan aisya
Kesimpulannya ibu rindu bunyi riuh dan bising itu dari keadaan sunyi sepi bagini
Kerna itu tandanya ibu punya anak-anak yang sihat...yang aktif...yang bijak :)




Sekadar meng'update' keadaan aisya -Alhamdulillah, pagi tadi aisya tidak lagi muntah-muntah seperti semalam.

5 comments:

zura_habib said...

ololo...sunyi eh...ibu habib smlm duk meleleh air mata layan hindustan hihi...weekend watpe? ingat nk jumpa aisya...rindu...

Yana@Noni said...

itu sebab akak x sanggup tinggalkan anak2 kt kg...kdg2 time cuti sek diorg mntk stay kt kg seminggu 2 tp akak tak kasi coz sunyi sangat klu tinggal ber2 ngan abang jer...tak sanggup tu..mesti leleh airmata ni klu berjauhan dgn diorg..hehehe

umi aiz said...

kankan? rasa sunyi sangat bile tak dengar suara anak.. walaupun aiz baru belajar cakap tapi tetap rindu bebel die tu..kak yu hari ni aiz dah pandai pangill 'umi'....

hugs for aisya k..

ieda said...

samalah kat rumah akak ni..dulu masa along dgn nurul kecik selalu bising dgn suara depa bergaduh...bila depa dah besar ni ganti dgn suara nabila plk...yg ni sorang pun bising macam ada 5 org budak.
kalau dia tidur kat rumah pengasuh terus rasa sunyi sepi.

Mama2Q said...

betul la, sunyi sgt bila anak takde depan mata, selalu antar anak2 umah babysitter time keje je, dan balik umah sama2, so tak rasa apa, tp semalam time tak keje antar umah BS nak bagi biasakan diri dgn BS baru, dan balik dok umah sorang2, apa lagi, nangis la sorang2...