Wednesday, August 3, 2011

~Doa dari semua~

Sometimes we are just too absorbed in our own problems and start hating life and blaming everyone around us! STOP, THINK and REFLECT other people's ordeal instead. There are lots more out there who are just battling to stay alive and trying to cherish each and everyone in their life in every single possible second. Because life is just not about you alone! It is about everybody. It is about giving and sharing.
(taken from HERE )
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kita sering bertanya 'mengapa kita yang sering diuji?' tanpa kita sedar di luar sana masih ramai yang sedang hebat menempuh ujian mereka. Sesusah dan sesedih manapun kita hari ini, fikirkanlah, renungkanlah, masih ada yang lebih susah, ada ibu yang melahirkan namun tidak dapat menjaga dan menyusukan bayi mereka bahkan masih ada yang lebih sedih mereka yang terpaksa berdepan dengan pelbagai ujian kehidupan malah ada yang sedang berjuang bertarung nyawa melawan kesakitan demi mendapatkan sebuah kehidupan bahagia seperti insan lain.Sempena kedatangan bulan Ramadhan Al Mubarak yang mulia ini sama-samalah kita membantu yang apa termampu paling tidak pun mendoakan untuk mereka.Semoga dengan doa ikhlas dari kita tidak banyak, sedikit pun sudah cukup membantu mereka.Baru hari ni saya terpanggil untuk berkongsi kisah ini walaupun sebenarnya dah lama saya mengikuti kisahnya.Kisah ini banyak memberi keinsafan dan kesedaran pada saya nilai kasih sayang sebenar serta lebih bersyukur dan menghargai apa yang kita ada selepas beberapa kisah yang masih segar dalam ingatan saya seperti kisah Alanna Qish dan Amir Yusof .
Norma, Age 26 , suffer brain cancer stage 4
Married last year Mac 2010 , lahirkan rafiq bulan Jan 2011
Start sakit masa pregnant 7 bulan .
As soon bersalin terus dia tak boley bangun
The cancerous tumor is 7 cm kat saraf tunjang dia
5 X operation . 2 mon after operation ...tumor tew membesar balik
dah 15X radioterapi tapi tak memberi kesan
she is to weak for kimo
hospital dah surrender
now dia berada di rumah nya at Balakong meneruskan rawatan alternatif


Saya copy rentetan kisah Norma n Talib dari blog Moon - kakak iparnya yang begitu mengambil berat.(Bertuah dapat kakak ipar macam Moon nih)
1 Mac 2011 Norma disahkan ada brain tumor
2 Mac 2011 Doc pasang shan di kepala Norma
6 Mac 2011 Talib n Norma's 1st anniversarry
8 Mac 2011 1st operation remove kan tumor
operation 10 hour++
14 Mac 2011 Norma HKL day 14
20 Mac 2011 Norma ICU day 5 HKL day 20
22 Mac 2011 Norma HKL day 22
26 Mac 2011 Norma HKL day 25
27 Mac 2011 Norma HKL day 27
28 Mac 2011 Norma HKL day 28
1 April 2011 Norma HKL day 32
3 April 2011 Norma HKL day 34
5 April 2011 Norma HKL Day 36
7 April 2011 Urgent - Norma makin lemah
8 April 2011 Norma HKL day 39
11 April 2011 - Norma HDW , HKL day 42
sumbangan utk Rafiq
15 April 2011 Norma HKL day 46
18 April Norma HKL day 49
masa tew jugaks dapat tahu cancer Norma stage 4
Norma stage 4
5 May 2011 Norma operate kali ke 5 HKL day 66
10 May 2011 Norma HKL day 71
12 May 2011 Norma HKL day 73
22 May 2011 Norma HKL day 83
Abdul Rafiq is 4 Months
1 June 2011 - Norma di Onkologi , HKL day 96
5 June 2011 - Norma pulang ke Rumah
15 June 2011 - Emergency
17 June 2011 - Updated norma
25 June 2011 - hkl

1 Julai 2011- up date norma
6 Julai 2011-pusat rawatan al-hidayah
10 Julai 2011 -up date norma
15 Julai 2011 - Talib resah
19 Julai 2011- Urgent update norma
22 Julai 2011 - Hows norma
26 Julai 2011 - update norma-home
1 Ogos 2011 - update norma at home
Semoga akan ada sinar buat Norma sekeluarga.Semoga Norma kuat berjuang melawan setiap kesakitan.Semoga ada ruang dan peluang untuknya menjalankan tanggungjawab seorang ibu kepada Rafiq, bayi yang comel itu.Insyaallah, berkat doa dari kita semua untuk norma.

5 comments:

Mawar said...

ayu,

tqvm sbb sudi share kisah ni, bergenang kelopak mata sy baca entry ni, sama2 kita doakan yg terbaik buat norma & family....

mama akid said...

saya ada baca kisah ini...mmg besr dugaan mereka...rasa insaf dn bergenang air mata tatkala melihat wajah ayu siibu dan wajah comel sikecil...mudah-mudahan berkat dibulan ramadhan ini ALLAH memeberi 1 sinaran baru buat keluaraga mereka....semoga siibu tabah dn kuat dalam melawn kesakitan beliau..amin..

umi aiz said...

pernah baca sekali kak pasal kisah norma ni...moga kembali sihat dan berjuang untuk teruskan hidup. comel sungguh ank die kan...

zura_habib said...

hmm lama dh x baca pasal norma nie..hrp2 dia masih berpeluangg bersama keluarga dia...walau sekejap atau lama...

Miss Moon said...

thanks dear sebab sudi share kan kat ur lovely blog and with ur reader

moga usaha kiter di berkati n di rahmati Allah

Yer Norma sangat kuat ...and harap kekuatan kiter semer akan turut sama memberi kekuatan pada diri nya

terima kasih

best regards
Moon