Monday, June 27, 2011

Ada usaha pasti berjaya...

Hari Jumaat lepas saya cuti.Bukan cuti sebab sakit.Bukan juga sebab nak pergi holiday tapi sebab saya ingin menyertai perjumpaan kumpulan sokongan di Hospital Serdang khas untuk parents yang ada anak macam aisya - masalah pendengaran.Dianjurkan oleh bahagian terapi pertuturan dan pendengaran, Hospital Serdang.Terima kasih ye Pn.Shiela sebab invite kami.(dah lama dia janji nak pertemukan saya dalam group ini)
Pagi-pagi lagi kami dah sampai bahagian ENT tuh.Kamilah orang pertama yang masuk bilik perjumpaan tuh (excited sangat ibu) hahaha.Sementara nak tunggu parents lain sampai, ibu layan jer aisya main-main kat play area dalam bilik tu.Dalam 15 minit menunggu, maka tibalah family-family yang lain.Perjumpaan ini turut disertai oleh pakar audiologi, pakar pertuturan, cikgu sekolah khas (cacat pendengaran), dan beberapa orang student UIA dan USM.Oh ya, dalam perjumpaan ini..kami turut dimaklumkan bahawa aisya adalah peserta paling muda dan paling baru memakai hearing aid.Bermula dengan sesi suai kenal, sesi menceritakan pengalaman mempunyai anak yang bermasalah pendengaran, sesi berkenaan pengetahuan tentang bab penjagaan dan permasalahan hearing aid, sesi pengajaran pertuturan dan pembelajaran, sesi cara bagaimana mahu mendaftarkan anak untuk kesekolah (samaada ke sekolah khas, sekolah integrasi atau sekolah biasa) dan diakhiri dengan sesi tayangan filem bertajuk 'Miracle Working' - kisah seorang anak yang buta, pekak dan bisu (di mana dvd filem ini hanya terdapat di UK).Bermacam perasaan terbit di hati saya semasa dalam perjumpaan ini.Banyak ilmu dan pengetahuan yang saya kutip dari perjumpaan ini khasnya tentang hala tuju masa depan aisya nanti.Sungguh, saya begitu berminat mendengar dan bersemangat bila dapat bertemu seorang ibu yang juga OKU (tiada tangan) yang bersusah payah mencari tempat untuk anaknya agar dapat bertutur setelah diberitahu anaknya bermasalah pendengaran.Anaknya disahkan bermasalah pendengaran pada usia 4 tahun.Seluruh Semenanjung dia dan suaminya pergi untuk research sekolah terbaik bagi menghantar anaknya bersekolah dan akhirnya dia bertemu satu sekolah yang sesuai (dekat dan pendekatan pengajarannya sangat bagus).Walaupun xsampai 4 bulan anaknya ke sekolah itu, kini anaknya dah pun boleh bertutur beberapa perkataan mudah dan faham arahan yang diberikan.Saat mendengar anaknya (5 tahun) bercakap (dia buat demo), saya turut sebak dan hampir menitiskan airmata gembira.Semangatnya perlu saya ambil utk aisya.Juga bertemu dengan seorang ibu yang menjaga/merawat anaknya yang CP juga patut dipuji kerana anak itu (5 tahun) sangat pintar-paham arahan, boleh menyebut beberapa patah perkataan mudah dan paling membanggakan anak itu boleh berjalan menggunakan kakinya sendiri dengan hanya dipimpin (yang selama ini saya hanya tahu anak-anak CP kebanyakkannya terlantar).Berkat usaha ibunya yang tidak pernah jemu berusaha untuk anaknya.Sekali lagi saya sebak.Saya turut melihat beberapa anak lain yang memakai hearing aid nampak begitu bijak bermain sesama mereka.Tanpa rasa malu, tanpa rasa canggung malah riak wajah mereka nampak riang dan gembira.Melihat kondisi anak-anak itu, saya insaf...saya menyesal kerana pernah menangis dan masih lagi menangis dalam hati setiapkali melihat aisya yang memakai hearing aid tanpa bersuara sedecit pun...saya menyesal kerana pernah satu tahap dulu saya rasa bersalah yang amat sangat pada aisya atas kekurangannya itu...tapi kini, saya terjaga.Sedangkan ibu-ibu itu dulu juga seperti saya, kini pada saya dikira hampir berjaya.Berjaya menjaga dan merawat anak mereka menjadi lebih baik dari sekarang.Saya bersyukur kerana diberi petunjuk agar saya terus kuat dan berusaha demi mencari jalan terbaik untuk aisya.Saya yakin aisya akan jadi lebih baik dari sekarang.Insyaallah...semoga dipermudahkan jalan untuk kami.

 Kakak student yang didera jaga anak-anak sementara ibu bapa berbincang
 Sebahagian anak-anak yang hadir
 Ibu bapa yang kusyuk mendengar penerangan
 Kecik kan aisya??hihihi..
Ini sebahagian dari pic camera hp ibu (sebab tu xcantik gambarnya).Banyak lagi pic dalam camera babah.

'Sebelum balik...saya sempat berbincang dengan cik fariha tentang aisya.Menurut cik fariha, walaupun aisya baru pakai hearing aid (betul-betul pakai lebih kurang dalam 2 bulan) so dikira aisya berada pada tahap 0-3 bulan usia bayi tapi aisya dah pun menunjukkan progress yang cepat dan memberangsangkan (6-9 bulan) maka cik fariha mencadangkan agar terapi pertuturan secara intensif diberikan pada aisya.Sedia maklum temujanji pertuturan di hospital biasanya 5,6 bulan sekali.So, aisya perlu mengisi mana-mana masa yang kosong xkiralah hari apa.Lagi kerap dibuat lebih bagus selain dari homework yang perlu dibuat dirumah.Saya setuju dengan apa sahaja cadangan asalkan ianya memberi manfaat dan kebaikan pada aisya.So, lepas ni jadual terapi yang mungkin akan kembali padat seperti dulu.'

Kami balik dengan 2 paperbag sebagai doorgift.Satu untuk ibu (risalah, buku-buku, cake, muffin, roti, biskut, air mineral, notebook/diari, pen) manakala satu lagi untuk aisya (ada note book comel, set melukis dan mewarna, flash card, toys, muffin, coklat, air kotak, roti, biskut, jajan, gula-gula dan belon berbentuk hati)

6 comments:

zura_habib said...

haritu HPJ wat jugak n dieorg jemput sy tp sy tolak sbb program sehari suntuk....lgpun pergi sorg aje ngan habib...

umi aiz said...

wahh...moga usaha akk dpt tndakbls yg baik..suke aisya ye ramai kwn..

mama akid said...

seronok tgk aisya ngn kawan2...

puan nina said...

kecik comey je aisya.hehe

tolong check senarai dan respon ye http://ninagacontest.blogspot.com/2011/06/senarai-peserta-contest-anak-ayah.html

tq!

fauziah ahmad said...

Ank sy juga mempunyai masalah yg sama...dia juga baru memakai alat...skg usianya masuk 4tahun...blm blh bertutur...sy teringin sgt nk pg perjumpaan sokongan tu...tp kt tempat sy agak mustahil

FatinZaheeraZara said...

Insyaallah. ..aisya dh buat implant?
Anak sy dh buat sblm umur 4thn..