Wednesday, June 22, 2011

Speech Therapy ke 2

Banyak entry/cerita yang tertangguh.Sejak 2 menjak ni malas betul nk updated blog.Banyak cerita yang terbengkalai walaupun dah di taip separuh entry.Hehehe..
17/6/2011 - Jumaat lepas, aisya ada temujanji dengan pakar pertuturan.Ini kali ke2 selepas minggu sebelumnya kelas terpaksa dibatalkan kerana masalah alat bantuan pendengarannya.So, temujanji kali ini ibu sangat-sangat berharap agar ianya dapat digunakan dengan semaksima mungkin.Huhuhu..bersemangat sungguh ibu kan?(ibu yang lebey dari anak.Huhuhu..terlebih sudah ;P )
12.30 ibu balik rumah (ambil half day).Sampai rumah tengok aisya tengah lena tidur.Ibu biarkan dia tidur dan rehat sepuasnya dulu sebelum ke hospital.Dalam jam 2 ++pm, ibu angkat aisya yang sedang tidur, pakaikan sedikit bedak, ikat rambut dan letakkan dalam carseat di kereta.Dia mamai2 dan sambung tidur lagi.Di hospital, aisya dah sedar tapi mood kurang baik.Mungkin sebab kena kacau time tidur atau dia masih xpuas tidur lagi.Ehm...sori ye dik.Temujanji xleh postpone.Susah nak dapat temujanji pertuturan nih.
Masuk dalam bilik terapi...dia langsung xnak berenggang ngan ibu.Ibu bergerak sikit, dia merengek nak menangis.Sudahnya 2 orang kakak student puaslah nak memujuk.Antara aktiviti yang dijalankan hari itu...main baby doll (aisya diberi anak patung bayi, botol susu, puting).Hihihi..memula xnak main tapi bila kakak2 tu duk tunjuk baby hisap susu, baby hisap puting..dia pun seronok.Comel jer tengok dia suapkan baby doll tu puting.Bertambah comel bila aisya tiru aksi mata baby doll tuh yang terkelip-kelip/bukak tutup bukak tutup.Hihihi..tomei.Kemudian aisya diberi puzzle binatang.Sambil buat sambil bunyikan 'aum..aum','miow..miow','kok..kok'.Seronoknya bila dia berjaya letakkan ditempat yang betul, dia akan tepuk tangan (pas tengok aksi cikgu buat) sampai ke sudah dia akan ulang tepuk sekiranya berjaya letak puzzle tuh ;) Tapi xlama pun dia nak main..mood kembali bergelora.Nak start menangis sambil tunjuk pintu ajak keluar.Selepas itu, aisya di beri gendang.Aktiviti main ketuk-ketuk pula sambil cari bunyi.Time nih mood kembali xbaik.Menangis lagi.Kali nih dia tunjuk kat handbag ibu (apalagi kalau bukan cari puting.Dia memang dah tau kat mana ibu simpan puting kalau g keluar) Bila dah start meraung, ibu sumbat gaklah puting tuh sambil ambil sebuah buku kanak-kanak tunjuk kat dia.Time nih cikgu bagi rehat dulu 10 minit untuk ibu pujuk dia.Sambil belek buku, sambil cerita kat dia.So, dia pun diam tapi cikgu geleng kepala xbg kasi puting.Cikgu cakap kena buang puting tu..selagi puting sentiasa melekat kat mulut, selagi tulah dia akan terus lambat bercakap.Huhuhu...terpaksa ibu tarik puting dan sorokkan.Lagi sekali budak kecik ni melalak.Kakak -kakak student ambil satu permainan yang boleh kuarkan buih.Tiup-tiup buih sabun tuh keluarlah belon banyak-banyak.Mula-mula aisya xlayan sebab merengek nak puting tapi bila dah banyak belon yang keluar, dia jadi tertarik.Bila kakak-kakak suruh dia tiup..dia tengok jer.Kakak 1 tiup kuar belon, kakak 2 tiup kuar belon, ibu tiup kuar belon, bila letak depan mulut aisya...dia diam.Puas kami ajar akhirnya pelan-pelan dia cuba ikut tapi mulut je yang mucung, tiup/hembusnya lom reti lagi.Hehehe..pelan-pelan kita belajar yer.Aktiviti terakhir, aisya diberi satu alat permainan yang berbunyi dan berlampu.Permainan tu kena lontar masukkan bola-bola dalam jaring.Kalau masuk, lampu dan bunyi akan keluar.Time aisya main tuh, ibu diberi penerangan tentang tahap dan masalah aisya.Kemudian kami diberi homework untuk dilakukan di rumah.Antara ulasan yang dapat disimpulkan pada temujanji ke2 ini adalah :
  1. Perkembangan aisya berada ditahap bayi berumur 5-6 bulan (kerana dia baru dapat mendengar bunyi-bunyian setelah memakai hearing aid).Masih terlalu jauh dari usianya yang sebenar.
  2. Ada peningkatan yang agak baik kerana dia dah start meniru/membuat bunyi yang dia dengar walaupun masih belum dapat menyebut.Semasa terapi dia banyak membebel konon-konon nak bgtau/cerita sesuatu.(aisya sekarang memang kuat membebel/buat bunyi-bunyian yang ibu sendiri xpaham kat rumah.Tapi ibu layankan ajer.Teruja bila dengar mulut dia dah mula berbunyi)
  3. Aisya faham kepada arahan yang diberi (dengan sedikit isyarat).Menurut cikgu, itu perkembangan yang sangat baik.
  4. Mengikut cikgu terapi, buat permulaan kita lebih tekankan supaya aisya faham kepada setiap arahan/perlakuan yang diajar di samping mengajarnya bertutur.
  5. Perkara yang PALING ditekankan oleh cikgu adalah 'PUTING PERLU DIPISAHKAN DARI AISYA'.Aduyai...ibu akan cuba.Semangat ibu kali ni nak buang habit hisap puting aisya tuh selepas diyakinkan oleh cikgu tentang kebaikannya walaupun sebelum ni memang dah banyak kali dengar.Harap-harap kali ni berjaya.Huhuhu.
  6. Budak yang xlekang dari puting nih.Ibu kena lebih usaha untuk hapuskan habit itu.
So, ibu sangat2 happy hari Jumaat lepas dengan perkembangan terbaru aisya.Harap-harapnya akan ada lebih banyak peningkatan pada aisya dari sehari kesehari.Semoga dipermudahkan segalanya buat anak kecil ini.

2 comments:

umi aiz said...

ala tomei la die dapat main...good luck aisya...lame nnt bebel 24j jelah kejenye kn..nnt umi anta aiz main dgn aisya ye....love u sayang..

zura_habib said...

puting besau...doa byk2..ibu kena garang sket hehehe