Monday, June 13, 2011

Rancangan Tergendala lagi

Sekadar up dated tentang speech theraphy yang kami pergi Jumaat minggu lepas.
Tak sampai 1/2 jam pun kami di dalam bilik terapi, terapi terpaksa dihentikan kerana keadaan alat pendengarannya yang bermasalah.Acuan telinganya dah longgar!Bunyinya kuat ya amat.Menurut pakar, xguna dipakaikan kerana kesiankan aisya.Pasti aisya sakit kepala dan berdengung setiap kali pakai alat tuh.Kita yang mendengar dari luar ni pun dapat dengar kuatnya, inikan pula aisya yang diletakkan alat tu betul-betul di lubang telinganya.Lagipun pembelajaran xakan berjalan sempurna dengan keadaan seperti itu.Ibu dah pun buatkan acuan yang baru, 2 minggu lepas dengan audiologist untuk dihantar ke Perfect E.N.T & Speech Centre tapi mereka masih xcall ibu bgtau dah siap ke belum menda tuh.Tadi ibu call, kata mereka nak cek dulu, nanti mereka akan call ibu semula.Alahai, kalau masih xsiap juga minggu nih, nampaknya terapi pertuturan tu terpaksa lagi dibatalkan.Dan selagi acuan telinga tu xsiap, selagi tu aisya xpayah pakai alat bantuan pendengaran tu.Huh, bebas ye kamu aisya seminggu nih.Hihihi.
Tapi bagi ibu pulak : Sayangnya!Dah lah aisya baru jer nak serasi pakai alat tuh.Ni dah di stopkan semula.Nampaknya terpaksalah bermula sekali lagi nanti.Harapnya tiada tangisan atau reaksi cabut mencabut lagi selepas ini.Semoga dipermudahkan segalanya buat si kecil ini.

Inilah contoh alat yang aisya pakai.
Behind-The-Ear (BTE)
Alat jenis belakang-telinga (BTE)mempunyai komponen yang dimuatkan dalam sarung plastik, tergantung di belakang telinga. Satu tiub plastik yang lutsinar menbawa bunyi yang telah dikuatkan ke acuan telinga yang terletak di dalam saluran telinga. Model ini, walaupun direka hampir sedekad lepas, berupaya menjadi canggih seperti alat bantu pendengaran yang lebih kecil. Sebenarnya, ia boleh memuatkan lebih banyak litar elektrik dan menguatkan bunyi lebih besar berbanding dengan jenis di dalam-telinga. Alat BTE juga tahan lebih lama daripada jenis lain dan ada sebilangannya pula yang kalis air

Acuan ini dah 6 kali saya kena buat baru sebab longgar.

1 comment:

Afiq Danial Mom said...

masa danial pakai hearing aid dulu pun mmg mcm tu..mmg kerap kena wat acuan baru...2 mggu skali kena gi wat acuan..sbb cepat longgar...bunyi bising kuar..so dia tak dpt apa2 la...now dh operate ni tak pyh dah wat acuan..tp penjagaan lg rumit...ingatkan tak de apa2 kena tukar..rupa2 nya microphone kena tukar 3 bln skali..dah la mahal..kecik sgt..sebesar manik kecik tu..4 biji rm150...bateri pakai buang lagi..seb baik ada gak dorang bg bateri cas..leh gak la save..bln 7 ni danial pakai hearing aid plk sebelah kiri...so kembali semula la rutin wat acuan...hehehe..tp tak pe la..smua tu tuk anak kita..itu yg terbaik tuk dia..insyaAllah benda tu smua dpt bantu mereka kan...doakan yg terbaik...(^@^)