Wednesday, March 23, 2011

Terkenang Kembali (part 2) - Operation dan 1st time balik rumah.

Tarikh Keramat - Kali pertama AISYA DI OPERATE - 4.9.09 ( 9 a.m -12.11a.m)



4 September 2009 - tarikh yang xdapat aku lupakan dalam hidupku.Tarikh inilah Aisya menjalani pembedahan mengikat salur jantungnya.Prosedur yang sama juga seperti semalam ibu lakukan pada Aisya bermula dari 4.00a.m.Jam 8.30a.m nurse dah datang untuk membawa Aisya pergi.Ibu mintak supaya ibu dapat mendukung dan menghantar sendiri Aisya ke dewan bedah (OT).Time tu jantung ibu berdegup seribu.Dalam perjalanan ke OT, air mata dah bergenang.Sampai jer di pintu OT, 4 org nurse/doc bersedia mengambil Aisya.Time tu tangisan ibu dah pecah.Doc minta ibu cium dan mengucap kat telinga Aisya."Ya ALLAH!!Kuatkanlah aku.Jika ini yang terbaik untuknya..aku redha.Permudahkanlah segalanya.Panjangkanlah umur anakku.Belum puas aku menjaganya.Ku pohon dariMu Ya ALLAH".10 minit masa yang diberikan, mereka minta kebenaran utk mengambil Aisya masuk.Lama ibu peluk dan cium Aisya.Dalam sendu,ibu bisikkan di telinganya bahawa ibu terlalu menyayanginya..dan dia perlu kuat.Sesungguhnya Aisya memang baby yang kuat.Tenang sahaja wajahnya ketika itu.Mungkin kerana dia xtau apa2.Ibu sempat berjumpa dengan doc Siva (pakar bedah yang mengetuai pembedahan), dalam tangisan beserta sendu ibu mengucapkan ’Doc, saya serahkan anak saya pada doc.Buatlah apa yang terbaik asalkan anak saya sihat doc’.

2 jam lebih menanti di ruang menunggu ibarat cacing kepanasan.3x surah Yassin habis ibu baca..ditambah dengan ayat2 Quran pendek.Airmata xpernah kering dari mengalir.Dalam hati xputus2 ibu berdoa agar segalanya berjalan lancar.Deringan telefon memecahkan suasana hening dalam bilik menunggu.Ayat yang tidak mungkin ibu lupakan "Puan, ini waris Ainur Ariana ker?Pembedahan telah selamat dijalankan.Puan boleh melihat Ainur di Pediatrik Intensif Care Unit (PICU).Sekali lagi airmata ibu mengalir."Alhamdulillah, kupanjatkan setinggi syukur padaMU Ya ALLAH.Sesungguhnya Engkau telah mendengar dan memakbulkan doa hambamu yang lemah ini."xhenti2 ibu ucapkan alhamdulillah di dalam hati.

Di PICU, ibu lihat Aisya dalam keadaan yang sangat menyayat hati.Airmata meleleh lg.Ya ALLAH, anak ibu..Leher Aisya ditebuk utk dimasukkan ubat, dada dan di bawah perut di tebuk utk mengalirkan cecair / darah.terdapat kesan tebukan dan 3 balang darah di tepi katil.Muka Aisya pucat tanpa darah.Ventilator (mesin bantuan oksigen) dipasang.Ibu usap Aisya..sedikit pun dia xbergerak.Doc pakar datang..katanya Aisya diberi ubat tido yang paling kuat supaya dia xrasa sakit dan tidak banyak bergerak.


Hari ke-2 ibu melawat, Aisya masih belum sedar.Begitu juga hari ke-3.Hari ke-4 Aisya mulai sedar namun masih mamai dan banyak tidur kesan daripada ubat yang diberikan.Sehinggalah hari ke-6, Aisya mulai sedar sepenuhnya.Aisya ketransferkan semula ke NICU Hospital Serdang pada 10.9.09 (Khamis) pada jam 11a.m.Terima kasih yang tidak terhingga ibu dan seluruh keluarga ucapkan kepada Doc Siva dan staff2 di PICU dan wad Melor, IJN di atas rawatan dan penjagaan rapi Aisya selama 10 hari di sana.Hanya tuhan yang dapat membalas jasa anda semua.
(10.9.2009-18.9.2009)
Sekali lagi Aisya kembali ke wad NICU Hospital Serdang.Semasa di transferkan, Aisya masih lg memakai ventilator.Hari ke-10 selepas pembedahan, doc mencabut mesin oksigen tersebut dan Aisya dipakaikan bantuan oksigen biasa mengikut peringkat.Alhamdulillah...perubahan yang ditunjukkan oleh Aisya amat memberangsangkan.Dia semakin baik dan dan graf pernafasannya juga bertambah cantik.Syukur PadaMU Ya ALLAH.KAU telah perkenankan doa hambamu ini.Aisya sudah mula tersenyum dan ketawa.Cuma beratnya turun.Menurut doc, berat turun slps operation adalah normal.Bermula dari IJN sehinggalah ke NICU (1.9.09-18.9.09)ibu menemani Aisya di wad (sblm ini, ibu hanya berulang alik setiap hari ke hospital)Aisya mula diberi susu ibu secara direct breastfeeding pada 14.9.09 bersamaan 24 Ramadhan 1430H ketika umurnya 176hari.Sebelum itu, sejak lahir Aisya hanya minum susu ibu melalui tiub.Setiap hari rutin ibu adalah memerah susu utk stok Aisya di hospital.Ibu pernah menangis dan mengalami stress yang teramat sgt kerana susu sikit.Ibu pernah tersedu sedan menangis kerana susu yang ibu perah tumpah!Namun ibu kuatkan semangat demi Aisya.


 Akhirnya pada jam 6.38p.m,18.9.09 bersamaan 28 Ramadhan 1430H, setelah 189hari (5 bulan ++) di hospital, Aisya dibenarkan balik.Itupun atas permintaan ibu untuk kami menyambut hari raya Aidilfitri bersama 2 hari lagi.Alhamdulillah...syukur.Berat Aisya ketika itu adalah 3.2kg.Kepulangan Aisya mmg sangat2 dinantikan oleh seluruh ahli keluarga.Semoga Aisya membesar menjadi anak yang sihat, baik dan bijak.Kami semua sayangkan Aisya!!

2 Tahun berlalu meninggalkan pelbagai kesan yang mendalam dalam hidup ibu.Masih segar semua kenangan itu umpama semuanya baru sahaja berlaku semalam.

7 comments:

Yasmin Nabilah.. said...

Membaca kedua entry ini membuat air mata ina bergenang. sungguh jauh perjalanan Aisya demi sebuah kehidupan.Moga anak ini terus diberi kekuatan dan nembesar lebih sihat.Amin...

umi aiz said...

tetap bergenang air mata ini... moga aisya tetap kuat dan makin baik kesihatannya....
rasa nak je pegi jumpa aisya..

Mama Q said...

bergenang air mata baca n3 ni

zura_habib said...

:-)

insan kerdil said...

pabila 'terlerai' nya suatu kenangan...ada ketika tidak pernah menyangka.....langkahan kaki telah pun sampai di sini.....di kala ini..

dalam sabar dan redha menerima tiap ketentuan-Nya....kan terselit jua rahmat-Nya di sana sini....

semoga dipermudahkan urusan dunia akhirat....buat tiap hati yang teruji dan diuji....dalam menuju redha Ilahi....

ketentuan Allah adalah rahsia Allah....

wallahu'alam...

wan nurul hezrina said...

betapa besarnya kuasa allah..serius mmg nurul berjurai air mata baca entry2 mengenai aisya..

si comel aisya mmg kuat..bangga=)

Anonymous said...

ya allah sedihnya....semoga adik aisya terus sihat dean berbahagia bersama keluarga